Til toppen

Annonse

Hvordan komme i gang med triathlon?

Foto: Erling Pande Braathen

Eirik Flaten Langøy

Foto: Erling Pande Braathen

Trianytt møter Idrettshøgskolestudenten, syklisten og triatlonnybegynneren Eirik Langøy i svømmehallen på Domus Athletica for en prat om hvordan man kan jobbe seg mot den første konkurransen.

Eirik Flaten Langøy (24)

Født: 5.09.1990

Meritter: Grenserittet 2:45, Birken, landegrensen, Lillehammer Oslo
Utdannelse: Master i fysisk prestasjonsevne (2015) fra idrettshøgskolen
Begynte å sykle: 5 år siden
Aktuell: Eirik har meldt seg på Oslo Triatlon 2015 og dette blir hans første triatlonkonkurranse

Svømmingen er verst

-Det mest utfordrende med triatlon for meg er svømmingen, sier Langøy og planlegger minst en svømmeøkt i uken fram mot startskuddet i Oslo triatlon den 8. August.

Instruksjon

-Det hjelper ikke så mye å bare kave rundt i bassenget. Eirik mener det er viktig med kurs eller instruksjon fra noen som kan mer enn deg selv om svømmeteknikk for å få god progresjon.

Tre forskjellige svømmeøkter

  1. Gjennomføre distansen man skal konkurrere i, for eksempel 1500m
  2. Dele opp distansen i kortere bolker, for eksempel 3*500
  3. Pyramideintervall, 50m, 100m, 200m, 400m og ned igjen med forskjellig intensitet på hvert drag. De korte dragene kan gå i høyere intensitet enn de lengre. (=1500m totalt)

Mengde

Idrettshøgskolestudenten mener det kommer an på ambisjonsnivå, men at man i snitt bør få til en økt i hver gren per uke bør være et minimum sier han.

Kombinasjonsøkt

I triatlon skal man gjennomføre konkurranser med tre forskjellige aktiviteter. –Det er viktig å trene på overgangene. Man kan for eksempel ta på seg joggeskoa etter en sykkeløkt å løpe en tur foreslår Langøy. –Da får man to fluer i en smekk.

Komplementært

-Det er en kjent sak at løping og sykling ikke er en super kombinasjon hvis man skal bli veldig god i en av delene. En triatlet vil aldri bli best i noen ting. Men hvis man er en vanlig mosjonist vil sykling bedre formen din til løping og omvendt legger Eirik til.

Skadeforebygging
-Svømming gir lite belastning og det er lite skader. Man kan derfor i perioder med skader fra for eksempel løping variere med mer svømming. Da vil man opprettholde en viss kondisjon mens man skåner beina.

Utstyrsjag
-Sykkel er helt klart der man kan bruke mest penger. På våtdrakt og joggesko er det begrenset for hvor mye man trenger å bruker. Det blir fort tjue tusen kroner før man er klar for den første konkurransen tror han.

Tre viktigste ting når du nå skal starte med triatlon

  1. Lære seg å svømme ordentlig
  2. Trene på det man skal bli god på og overgangene
  3. Passe på å ikke hive seg på utstyrsjaget
Tags World: 
Erling Pande Braathens bilde
ABOUT THE AUTHOR

Erling er økonomistudent, hobbyfotoograf og skribent. Han er selv opptatt av løping. På Trianytt.no bidrar Erling med artikler som er med på å spre kunnskap om trening og idretten. 

Annonse

Annonse

Følg oss på facebook