Til toppen

Annonse

Ironman

den største utfordringen innenfor triathlon
løpebilde som skal illustrere ironman

Ironman

løpebilde som skal illustrere ironman

Du skal holde på i timesvis. Du skal ned i kjelleren og kjempe mot din indre stemme som sier at du skal stoppe. Du skal trene mer enn noen andre. Og du skal svømme, sykle og løpe mer enn du noen gang har gjort i hele ditt liv. Det er da du kommer i form. Du har meldt deg på en ironman. Fordi du tenkte det var det du skulle.

Plutselig står du der i skogkanten. Ute er det mørkt.  Det er slutten av oktober.  Dagene blir kortere. Men du har med deg hodelykt, så det gjør ikke noe.  Du ser bare muligheter. Du har akkurat meldt deg på din første ironman. Noen tastetrykk på pcn, Visa kortet, kode og vips så var du påmeldt. Det er lenge igjen til selve konkurransen. De fleste ironmanarrangementene blir fulltegnet nesten et år i forveien. Triathlon er en stadig mer populær sport både på elite- og rekreasjonsnivå.  Du måtte ta et valg.  Men tiden kan gå fort, så det er nå du må begynne å legge grunnlaget. Kvitteringen med din "Registration-ID" er skrevet ut og hengt opp på kjøleskapet. Den minner deg hver eneste dag på at du har betalt over 503.50 euro for å få en plass i et av verdens mest myteomspunne idrettsarrangementer. Det kommer til å koste mer. Reise, hotel, oppjustering av sykkel, kanskje en ny våtdrakt, løpesko, pulsklokke og annet nødvendig utstyr. Kvitteringen henger strategisk på kjøleskapet for å minne deg på at det kanskje ikke er så lurt å tømme alt det gode der inne, midt på natten, når ingen ser deg. Kom deg på trening! De på jobben bare lo av deg når du ved en feiltakelse nevnte hva du skulle, så du holder heller planen litt mer for deg selv. Dette er ditt prosjekt. Mens det grønne nordlyset danser over kveldshimmelen, løper du  innover i skogen. Du lytter til hjertet, til naturen, omgivelsene og årstiden. Løping i mørke er en mektig opplevelse.

Ironman har du meldt deg på. Du har ikke gjort det lett for deg selv. Det er 3,8 kilometer med svømming, 180 kilometer sykling og 42,195 kilometer med løping.

Mange av oss har nok sett den berømte videoen på Youtube med Julie Moss fra VM i  ironman på Hawaii i 1982. Man ser hvordan en totalt utslitt Julie Moss begynner å  gå bare noen få hundre meter fra målstreken. Kroppen er i ferd med å skru seg av. Folk ser hva som holder på å skje med den da helt ukjente unge damen som overraskende ledet blant kvinnene. Folk heier, roper navnet hennes og ønsker at hun skal holde ut helt frem til mål. Det ser mørkt ut. Hun leder, men blir plutselig forbiløpt.  Men hun gir ikke opp. Julie Moss krabber til slutt de siste hundre metrene mot mål. For en viljestyrke. Etter at dette ble vist på TV, ble  ironman aldri det samme igjen. Det ble unikt.

Så hvorfor begynte du med dette? Det finnes mange inn fallsvinkler til sporten. Kanskje er triathlon for deg  bare et resultat av forfengelighet? Men det gjør vel ingenting? Du vil være spesiell. Eller du vil være mye ute? Triathlon er definitivt en sport med mye frisk luft. Ingen tvil om det. Kanskje du enkelt og greit bare vil ha noe å gjøre på. Man setter seg mål, og ingenting er vel bedre enn det.Kort oppsummert er triathlon en litt kronglete måte å komme seg fra A til B. Ironman er en lengre utgave.

Plutselig hører du en lyd inne i skogen. Du kjenner panikken komme. Kvister som knekker, og snø som raser ned fra trærne, og du hører noen som nærmer seg.

"Hallo?"

Du prøver forsiktig.

En skygge kommer i mot deg. En annen løper med hodelykt kommer mot deg blant busker og trær.

"Hallo!"

Du møter en likesinnet. En fra miljøet. Du blir glad. Dere prater om fremtiden, alt det spennende dere skal være med på når sesongen er i gang igjen. Du forteller om ironman. Det er viktig å fortelle hemmeligheten sin til noen. Personen i skogen ler ikke. Det ble en fin tur og en bra start. Skal du bli bedre til å løpe, så løp mye. Løp mye i skogen. Både langt og kort. Både sakte og fort.

Men ironman består av mer enn løping. Du må tilbringe mange, lange økter i din lokale svømmehall de neste månedene. Og etterhvert skal du svømme ute, bli flinkere til å navigere ute på sjøen. Og du må ta deg tid til noen lange turer på sykkelen.

Du trenger adrenalinkicket du får ved å utsette deg  selv for ting andre kanskje ikke tør. Ironman kan selvsagt høres langt og slitsomt ut, men det er også psykisk tøft å svømme med 2800 andre luringer, med bølger, strøm, brennmaneter og varierende temperatur å ta hensyn til i tillegg.

Men tenk så bra at du tok den avgjørelsen om å melde deg på en ironman. For det aller fineste er alle treningsturene, opplevelsene og menneskene du kommer til å møte på veien mot målet. Ironmankonkurransen er selve festen, hvor du på en måte feirer at du er i ditt livs form. Livet er skjørt, og du er heldig som for lov til å drive med det du elsker aller mest: Være aktiv sammen med andre og dele idrettsgleden.

Kjenner du det kribler? Ironman er en konkuranse som handler om å overgå seg selv, som de fleste ser på som litt uoppnåelig og en enorm styrkeprøve. Veien er lang. Og du har akkurat begynt på den.

Men du er der snart. En dag hører du speakeren som roper "You Are An Ironman!", mens du passerer målstreken. En blanding av smerte, lettelse over å ha klart det, stolthet og glede vil fylle deg med tårer og latter, mens du velfortjent får medaljen hengt rundt halsen din. For en mestringsfølelse.

Tags: 
Tags World: 
ABOUT THE AUTHOR

Annonse

Annonse

Følg oss på facebook