Til toppen

Annonse

14 triathlon tips som gjør at du vil spare mange sekunder

Guiden “14 tips som gjør deg raskere i triathlon” gir deg konkrete og praktiske tips som du enkelt kan ta i bruk under din neste triathlon konkurranse. Listen under er utarbeidet for at du, som nybegynner eller viderekommen, skal komme deg raskest mulig til mål.


Artikkelen ble først publisert på Triathlonutstyr.no

1. Ha utstyret i orden

Våtdrakt, godt innstilt sykkel og gode løpesko gir deg gode forutsetninger for en rask tid. Bruk svømmebriller som ikke dugger og fiks annet utstyr som potensielt kan ødelegge for deg. Lag pakkeliste til triathlon og sjekk at utstyret er i orden dagen før konkurransen.

2. Bli mest mulig aerodynamisk

Ved å forbedre aerodynamikken bryter man raskere gjennom vinden og sykkelen vil ta deg fortere fremover. Uten å gå for mye inn på dette temaet, så handler det enkelt forklart om å gjemme seg i størst mulig grad for vinden. Jobb deg gjennom listen under! Tips: Se videoen “Top 10 Ways To Get More Aero On Your Bike” og få noen ekstra tips.vc_column_text]

1.Forbedre sittestillingen (tempobøyler)
2.Bruk tempohjelm
3.Bruk tettsittende klær og startnummer
4.Montér flaskestativ bak sete
5.Bruk skoovertrekk på sykkelskoene


3. Ha nok lufttrykk i dekkene

Skap minst mulig rullemotstand og du vil få stor fart på sykkelen. Mange dekkprodusenter anbefaler 7-8 bar. Gjerne ta litt mer bak (0,2 – 0,4 bar). Tips: Gode dekk minsker rullemotstanden og gir aerodynamiske fordeler kontra de rimeligere variantene.

4. Ro ned, spis og drikk.

Ja, du har nok hørt det før, men det er og blir en veldig stor prestasjonsfaktor. En uke før konkurransen er det ikke mulig å komme i bedre form. Ikke ødelegg for deg selv ved å svi av krefter på trening. Du bør få i deg nok karbohydrater gjennom ris, pasta eller poteter. Med fulle karbolagre er du godt forberedt til konkurransen. For de mer avanserte, les Torgeir sitt innlegg: 

5. Bli kjent med løypa

Har man tid og mulighet, er det en fordel og gjøre seg fysisk kjent med de ulike løypene. Løypeprofiler og mye annen praktisk informasjon er som oftest å finne på arrangørens hjemmeside. Ta en tur i sykkelløypa for å bli bedre kjent med svinger, bakker og hull i veien.

6. Spis en normal frokost

Ikke gjør tabben med å spise deg for mett. Har du forberedt deg godt så skal karbolagrene dine nå være fulle. Ankom konkurransen i god tid. Ingenting er verre enn å stresse med å bli klar til start. Husk å drikke også før konkurransen starter.

 7. Ha en plan i skiftesonen

Det som skjer i skiftesonen bør skje automatisk. Mange kaster bort verdifulle sekunder akkurat her. Du trenger ikke å være topptrent for å levere varene i skiftesonen, et par gode råd og litt trening så er du langt på vei.

1.Legg tingene dine fra venstre til høyre – rangert etter når utstyres skal brukes.
2.Ha kun utstyr du skal bruke i skiftesonen, resten låser du inn i bilen.
3.Husk hvor du skal i skiftesonen. Ved høy puls er det fort gjort å glemme hvor du egentlig skal!
 

 8. Dropp sokker og tørt tøy i skiftesonen

Det er alltid noen som skal ta på seg en tørr sykkeltrøye etter svømmingen. Enda flere tar på seg sokker. Frustrerende for vedkommende, morsomt for de rundt. Før start tar du på deg en fleksibel overdel, slik at du ikke blir hindret under svømmingen. Og dropp sokkene, det går ofte fint å sykle og løpe uten på de kortere distansene. 

 

 9. Fest skoene i pedalene

Du sparer overraskende mye tid ved å ta på deg sykkelskoene når du er på sykkelen. Dette kan være en vanskelig teknisk øvelse, men med litt øving er det absolutt noe alle bør klare. To strikker gjør jobben ved å holde skoene horisontalt, slik at du kommer raskere i gang. Hvis sykkeldelen starter i motbakke, bør du vente med å sette føttene i skoene til det flater ut. Husk å hold farten oppe underveis!


 10. Plasser deg riktig i svømmefeltet

Hovedregelen i triathlon er at du bør plassere deg etter ferdighetsnivå. Er du god til svømme, plasser deg foran. Er du nybegynner kan du plassere deg bak eller i midten av feltet. På sidene er det som oftest minst trafikk. Tips: Bruk ekstra svømmehette for å unngå å miste brillene.


 11. Finn deg en god rygg på svømmingen

På svømmingen bør du legge deg bak en svømmer som er litt raskere enn deg selv. Da vil du ligge i dragsuget og dermed bruke mindre energi (20-30%). Ikke stol blindt på svømmeren foran, husk å se at du er på rett vei!

 12. Ta av deg våtdrakten i fart

Når du løper mot den første skiftesonen bør du begynne å ta av deg svømmehetten, brillene og dra ned glidelåsen til våtdrakten. Dette kan fint gjøres i fart og du vil få mindre å gjøre i skiftesonen. Et godt råd er å plassere svømmehetten og brillene inne i armen på våtdrakten i det du vrenger den av deg. 


 13. Ligg 10 meter bak på syklingen

Reglene i triathlon er klare på at du må ligge minst 10 meter bak foranliggende syklist. Ingen skal få fordeler av å ligge på hjul. Likevel viser undersøkelser at det gir effekt å ligge bak med lovlig avstand. Dette merkes spesielt i utforbakker og det er også lettere å jobbe mentalt. Bruk litt ekstra energi på å ta igjen en raskere syklist og prøv å hold følge. Igjen, ikke ligg for nærme!


 14. Gjør som Tony Martin,  Fabian Cancellara og Bradley Wiggens

Ved å fordele kreftene kommer du deg raskere frem. Her er wattmåler et kjempegodt verktøy. Sykling med watt gjør at du kan fordele kreftene jevnt utover i løpet og du har hele tiden kontroll over hvor mye energi du bruker. En forutsetning er at du kjenner til din terskelwatt og hvor høy snittwatt du klarer å ha på etappen. Husk at det skal løpes etterpå.

Tips: Likevel så sparer du tid ved å holde farten langt inn bakken, akselerere over toppen og legge deg ned i utforkjøringen.

Annonse

10 tips til deg som skal løpe maraton
Dersom du er en av dem som har gjennomført flere, eller skal gjennomføre din første 4...
Mandag, 18 February, 2019 - 09:10
Foto av Maratonkarusellen: fra Bergen Skogsmaraton 2018.
Maratonkarusellen er en gruppe som kun arrangerer lange løp, dette gjøres i samarbeid...
Tirsdag, 29 januar, 2019 - 10:58
Ulratri Sweeden arrangeres i år for 5 gang, og Sverige sitt første Ulratriatlon. Dett...
Torsdag, 19 juli, 2018 - 09:18
– «'Du burde prøve maraton', sa de. 'Det blir gøy', sa de.» ... hvor mange løpere har...
Fredag, 13 April, 2018 - 09:19

Annonse

Følg oss på facebook