Til toppen

Annonse

- Sunt at ekstremfokuset er borte

I august deltar Kristian Blummenfelt (22) i OL. Her gir han sine tips til triatleter på hobbynivå.

I august deltar Kristian Blummenfelt (22) i OL. Her gir han sine tips til triatleter på hobbynivå.

Artikkeltype: 

Norges OL-håp Kristian Blummenfelt (22) gleder seg over mosjonistene. Her gir han sine råd.

Han er inne i karrierens hittil aller viktigste uker, Kristian Blummenfelt. I august skal 22-åringen fra Bergen delta i OL i Rio de Janeiro, foreløpig befinner han seg i hjembyen og lader opp.

Når han skal jakte OL-medaljer, skjer det i en idrett som blir mer og mer kjent. Selv prøvde Blummenfelt triatlon for første gang i 2008. Siden da har han sett stadig flere utøvere prøve seg i sporten – på alle nivåer. Han gleder seg for hver eneste mosjonist som kommer til.

Trenger ikke være ekstrem

- Det er ganske kult å se at sporten vokser, og at folk kanskje forstår at triatlon ikke trenger å være så ekstremt. Jeg føler at det var mye mer fokus på Ironman og Norseman tidligere, nå er det mer «akseptert» å nøye seg med sprint og normaldistanse. At ekstremfokuset har forsvunnet, tror jeg bare er sunt for idretten. Det blir mer overkommelig for dem som vil prøve seg, du trenger ikke å ofre alt for å holde på med triatlon, sier Blummenfelt.

- Hvordan har du opplevd utviklingen i sporten på mosjonsnivå?

- Jeg føler det har skjedd ting gradvis siden jeg begynte for åtte år siden. Nå møter jeg ofte mosjonister som er ute og trener.

Blummenfelt er kjent som en av Norges aller best trente idrettsutøvere, og må hele døgnet, hele året, tenke på at han skal prestere best mulig. Men på hobbynivå er det slett ikke nødvendig, selv om det handler om triatlon.

 

Kontinuitet

- Det er viktig å sette seg realistiske mål. Man trenger ikke ofre alt for å holde på. Det viktigste er at man holder seg kontinuerlig i form. Det er mye bedre å trene korte økter annenhver dag enn å kjøre på med masse trening i løpet av en uke, for så å ta pause. Og triatlon gir en fin mulighet til å trene variert, sier Blummenfelt.

- Hvilke råd vil du gi mosjonister?

- Alle kan løpe greit eller sette seg på en sykkel og trø. Mange vegrer seg kanskje for svømmingen, som ofte kan være et nytt element. Tipset kan være å svømme minst én gang i uken, enten i basseng eller ute. Da blir du vant til svømmingen og kanskje «frykten» blir mindre.

Likevel er det ikke på svømmedelen det er mest å tjene resultatmessig.

- På mosjonsnivå er det ofte syklingen en kan hente mest på, siden den tar lengst tid. En god svømmer kan ikke få samme luken som en god sykkelrytter.


Foto: Norges triathlonforbund

Gjør som på trening

- Hva er den største nybegynnerfeilen man kan gjøre i forbindelse med en triatlonkonkurranse?

- Å prøve ut noe helt nytt på konkurransedagen. Det er lurt å gjøre helt det samme som på trening. Skal du for eksempel bruke sportsdrikk, test det på trening i forkant, så du vet at du tåler det. Det er også lurt å legge inn korte løpeøkter etter sykkeløktene på trening, slik at en venner seg til å løpe med sure lår. Det kan være en sjokkopplevelse i konkurranse hvis du ikke har gjort det før.

- Helt til slutt, hvordan blir det å delta i sitt første OL?

- Jeg gleder meg, og tror det kan bli bra hvis treningen går som den skal de neste ukene. Samtidig, konkurransen i Rio blir den med høyest nivå siden OL i London for fire år siden. Det gjør det ekstra spesielt. Jeg håper at jeg ikke blir distrahert av at dette er noe større enn vanlig, sier Blummenfelt.


Foto: Norges triathlonforbund

 

 

Tags World: 

Annonse

10 tips til deg som skal løpe maraton
Dersom du er en av dem som har gjennomført flere, eller skal gjennomføre din første 4...
Mandag, 18 February, 2019 - 09:10
Foto av Maratonkarusellen: fra Bergen Skogsmaraton 2018.
Maratonkarusellen er en gruppe som kun arrangerer lange løp, dette gjøres i samarbeid...
Tirsdag, 29 januar, 2019 - 10:58
Ulratri Sweeden arrangeres i år for 5 gang, og Sverige sitt første Ulratriatlon. Dett...
Torsdag, 19 juli, 2018 - 09:18
– «'Du burde prøve maraton', sa de. 'Det blir gøy', sa de.» ... hvor mange løpere har...
Fredag, 13 April, 2018 - 09:19

Annonse

Følg oss på facebook