Til toppen

Annonse

Bli en Tri- yogi

trianytt.no_123rf.

Bli en Tri- yogi

trianytt.no_123rf.

Noen ganger i livet går man gjennom skifter. Og noen ganger betyr dette skiftet at vi er på leting etter ny form for mening.  Etter en dramatisk ulykke for noen år siden, fant jeg selv veien videre gjennom triathlon. Jeg svømmer, sykler og løper- langt, lenge, mye og ofte.

Det føles kanskje som om hverdagen spiser deg opp? Dagene er like, tiden går og det skjer ingen forandring i livet ditt. Eneste som kanskje varierer litt er dagsformen . Livet er en evigvarende karusell, et stort hjul som snurrer rundt. For de fleste snurrer dette hjulet litt for fort rundt. Det er som om stresset og sentrifugalkraften er i ferd med å slenge oss til siden, mens vi tviholder med fingertuppene på ytterkantene av hjulet.  Du er alltid online. TV`n står alltid på i bakgrunnen. Du kjenner at hodet aldri får hvile. Du har konstant tanker som farer rundt i hodet om hva du må gjøre, hvordan du effektivt og målrettet kan gjennomføre alt på listen(uten å kaste bort tiden på unødvendige ting), slik at alt blir gjort.  Alle rundt deg er sånn passe misfornøyde med innsatsen din på hjemmebane. Men du får ikke sove om nettene, hodet ditt føles som om det holder på å eksplodere, mens du stirrer ut i nattemørket og ser at klokken nærmer seg vekking av barn som skal på skolen. Og alt som egentlig  burde ha handlet om ditt vennlige, imøtekommende og hyggelige "deg" er forsvunnet for mange år siden, et eller annet sted på veien mellom henting i  barnehagen, parkeringshuset og et viktig møte, som du kom fem minutter for sent til.

I yogaen finner mange mennesker en ny form for mening. Den representerer røttene til menneskelig kunnskap, og bidrar til å gi et kroppslig fokus et dypere innhold. En vei ut av stresset altså. Men man kan gjøre mye forskjellig på trenings- og velværefronten. Det finnes ingen begrensning.

Det handler egentlig bare om hverdagstrening. Bevege seg og endre livsstil. Da finner du kanskje roen.

I likhet med veldig mange andre, har også jeg funnet veien til et bedre liv gjennom triathlon. Det gir meg overskudd i en hektisk hverdag, og jeg får tømt hodet og løst mange problemstillinger på en av mine mange løpeturer. Mye av stresset blir borte når jeg svømmer. Og jeg elsker å sykle fort med håret flagrende i vinden, mens lungene mine fylles av enorme mengder frisk luft.  Overskriften " Bli en Tri-yogi " indikerer altså at jeg har skrevet om fordelen med yoga for triathleter. Det er ingen kampanje for å reklamere for frozen youghourt, selv om det er fryktelig populært og godt, det også...

I triathlon har man tre disipliner som skal pleies, trenes og perfeksjoneres i løpet av årshjulet. Det er mye og litt uoverkommelig, synes mange. Men melder man seg inn i en lokal triathlonklubb, får man fort rutine og det virker ikke så voldsomt lengre.

Man kaller ofte ernæring for den fjerde grenen innenfor triathlon, fordi det er så avgjørende hva man spiser under/ før/ etter trening, men ikke minst i forkant av en konkurranse for å bygge opp karbolagrene. Men det aller viktigste er under en konkurranse. Riktig mat må planlegges og testes ut for å optimalisere prestasjonen/ unngå magetrøbbel.  I tillegg må man være flink til å få i seg næringsrik mat etter en konkurranse, for å restituere bra, slik at kroppen kan fylle de tomme lagrene. Dette gjelder særlig etter en ironman konkurranse.

Men kanskje skulle man ha kalt yoga for den femte disiplinen? Det er selvsagt bare et tilskudd i treningen. Yoga er et sammensatt og mangfoldig fenomen,  både innenfor kroppsøvelser (fleksibilitet og styrke)konsentrasjon og ikke minst pusteteknikk. Mange venner av meg i  triathlonmiljøet  har sagt at de gjerne skulle ha prøvd yoga, men at det er vanskelig å få tid til det , i et allerede strengt treningsregime. Men de som allikevel velger yoga, er nok enige om at fordelene er store. Triathleter er unike fordi de forsøker å være best i tre fysisk krevende sportsgrener samtidig. Over tid kan denne formen for ekstrem trening skape ubalanse i kroppen, som igjen kan føre til skader. Jeg har selv hatt skader, og det er utrolig kjedelig å måtte ta det med ro i månedsvis, når man er blitt avhengig av å bevege seg.

Fokuserer man på noen enkle øvelser innenfor stabilitet/ styrke, uttøying og pustekenikk- kan både treningen bli bedre og skadefri, samtidig som hverdagen kan bli mindre stressende- og det siste er jo kanskje det aller viktigste.

  1. En øvelse jeg selv har begynt å bruke i forbindelse med å løsne opp musklene rundt hoften, er Eka Pada Rajakapotasana (Pigeon). Etter mye løping er musklene forkortet og lite fleksible, og denne øvelsen er helt fantastisk. Man legger seg ned på en matte med magen mot gulvet, legger venstre fot under magen, høyre fot strekkes bakover med tærne ut. Hoftene skal holdes i samme høyde. Høyre hofteben skal presses mot din venstre fot. Pust inn og press hendene mot matten, pust ut mens du beveger hendene bortover matten. Hold denne posituren i cirka ett minutt. Bytt side.
  2. En annen øvelse som jeg også bruker, er god for både rygg og fleksibilitet.  Legg deg ned  på ryggen på matten din. Løft venstre fot på høyre kne og rull kneet mot høyre, slik at du ligger på høyre hofte. Dette kan gjøre litt vondt hvis det mange år siden sist du tøyde(...) Deretter skal du løfte og vri brystkassen motsatt vei, slik at venstre skulder kommer ned mot gulvet. Forsøk å holde skulderen i gulvet mens du med høyre hånd forsiktig trekker det bøyde kneet mot gulvet.Pust rolig inn med nesen, ut med munnen og hold stillingen i mellom 5 og 10 åndedrag. Gjenta øvelsen til den andre siden. Etter på skal du ligge på ryggen med lukkede øyne i 5 minutter, og slappe av i hele kroppen. Pust godt inn i lungene og rolig ut. Hør gjerne på noe avslappende musikk, som for eksempel "Magic" med Coldplay, "Eclipse" med Pink Floyd eller et av mine yndlingsalbum; "Twelve moons" med Jan Garbarek.
  3. Helt til sist har jeg en øvelse som er en slags tørrtrening av crawl og pusteteknikk. Det er lurt å øve på innpust og utpust før man går ut i vannet, dersom man er litt utrygg. I sjøen er det mye mer å forholde seg til, som for eksempel andre personer, bølger, brennmaneter og saltvann. Det aller viktigste å tenke på i denne øvelsen, er at man skal ha en kort og rask innpust med hodet til siden, mens utpust er med nesen under vann. Utpusten kan være roligere, fordi den utføres under for eksempel tre armtak, som jeg selv foretrekker. Innpust foregår bare under et tak mens man snur hodet til siden. Du må altså selv ta stilling til hvor mange tak du tar før du puster. Noen velger to,  noen velger tre, men det er viktig å kunne variere, for å kunne tilpasse seg etter vær og bølgeforhold utendørs.

Så, før svømmetrening, ta et par minutter hvor du står på begge beina, helt avslappet, så tar du et svømmetak fremover i luften, som om du var i vannet. Pust inn med rask innpust(munn), pust rolig og helt ut. Tøm lungene helt gjennom nesen, mens du rytmisk tar tre tak. Jobb med jevne tak" in time". Husk at du ikke skal fylle en kjempestor ballong. En nybegynnerfeil er å ta inn altfor mye luft.

Du kan bli litt svimmel, men tenk da hvordan det er å begynne med dette rett  i  vannet. Bli bevisst på din egen pust.

Fordi jeg i tillegg til å drive med triathlon og skrive, også jobber med å spille saksofon, er mitt fokus i denne artikkelen rettet mot pust. Jeg jobber mye med pusten hver eneste dag  når jeg spiller. Og jeg har brukt mange år på å bli kjent med min egen kropp og lunger. Jeg vet akkurat hvordan jeg skal styre farten på luften  for å oppnå ulik klang når jeg spiller- og det er helt klart en fordel når jeg for eksempel  svømmer i en triathlonkonkurranse. Jeg har stålkontroll, i tillegg til at jeg har utviklet en  stor lungekapasitet.  Og jeg ser at det er nettopp her veldig mange nybegynnere har store problemer med å knekke triathlon-koden. Store, barske menn med stor kapasiet når det gjelder både løping og sykling, får store problemer i bassenget. De ser ut som en flokk med baksende gås som har store problemer med både pust og stabilitet. Det går hverken fort  eller stille for seg, og de går hjem fra bassengtreningen  med halen mellom beina. Selvtilliten og mestringsfølelsen er på bånn. Selvfølgelig hjelper det da med en kyndig svømmetrener- og det løser ofte krisen, men jeg tror det har noe for seg med å legge til litt kunnskap fra yoga, for å optimalisere pusteteknikk og konsentrasjon. Målet med yoga er å skape ro, fokus og konsentrasjon- og oppnå stillhet og uforanderlighet. Perfekt for svømming.

En russisk svømmer som heter Alexander Popov, som har vunnet flere gullmedaljer i OL  i både 50 og 100 meter freestyle, regnes for mange som en legende.  Han hadde en teknikk som skilte seg helt ut fra de andre. Han svømte fort, men det så ut som om han gled gjennom vannet som en fisk. Glatthet var viktigere enn rå muskelkraft. Han hadde funnet sin teknikk og sin ro.

Men, du som leser dette, skal  kanskje  ikke vinne OL. Det er det de færreste av oss som skal. Vi skal bare holde oss i form, få litt energi i hverdagen og kanskje fullføre en triathlonkonkurranse en gang i fremtiden. Føle at vi ser bra ut naken i speilet om morgenen. Og det er da jeg ønsker å komme med en oppfordring til å snuse litt på yoga, dersom du ennå ikke har oppdaget denne aktiviteten.

Bli en tri-yogi. Yoga hjelper å roe nervene, og det er en utmerket måte å varme opp på, særlig for triathleter. Og man trenger en god oppvarming, for å ha en optimal prestasjon og for å forhindre skader. Men jeg må opplyse om at jeg  er hverken en ekspert i yoga, eller i nærheten av å være en yogainstruktør. Men jeg er en nysgjerrig person av natur, og jeg gikk på mitt første yogakurs allerede da jeg studerte musikk.  Den gangen ønsket  jeg å få en litt bredere forståelse og innsikt i min egen pusteteknikk.

Alle mennesker puster jo hver eneste dag. Det er noe vi gjør helt naturlig. Det går av seg selv. Men i det vi skal fokusere på innpust og utpust, så begynner ganske mange å tenke for mye - og det går litt i ball. De fleste som skal lære å crawle tar inn for mye luft på innpust og blåser ut for lite på utpust- og da får man jo et et overskudd. Nøyaktig det samme skjer med de elevene jeg har hatt som skal lære å spille saksofon. For sikkerhetsskyld pleier jeg å la de sitte på en stol, i tilfelle de begynner å hyperventilere og deiser ned i gulvet.

Vi trenger å jobbe med å få til en mer stødig og roligere pust. Med riktig pusteteknikk vil en triathlet lære å puste mer effektivt. For man vil lære kunsten å puste ut. Dette er kjempeviktig både for triathleter og potensielle saksofonister. Ved å puste godt inn, vil man ikke bare få mer oksygen i lungene, men du vil også få ut gammel oksygen og bytte det ut med fersk oksygen. Så enkelt kan det sies.

Når det gjelder triathlonsvømming, kan det å hyperventilere være forbundet med fare. Puster du feil, merker du at du blir svimmel, kanskje litt nummen i huden og får typiske angstsymptomer. Man kan  i ytterste konsekvens besvime. Men man våkner igjen etter et par sekunder (fordi man puster mindre). I triathlon skal man aldri svømme alene,  selv ikke under trening i basseng- og ihvertfall ikke under utendørssvømming i for eksempel en liten innsjø.

Så, vi har absolutt behov for å lære oss et par enkle yogaøvelser, og det vil berike både vår stressende hverdag, i tillegg til at det kan gjøre oss mer sikre i en triathlon, særlig når det gjelder svømmedelen. 

Alt henger sammen.  Når jeg står på en scene og spiller for folk, merker jeg hvordan mine siste års gradvis økte treningsmengde, har gjor at jeg kan holde tonene lengre. Samtidig klarer jeg å forme tonen i saksofonen bedre, ved å kontrollere pusten. Jeg former klangen akkurat som når man blåser såpebobler, og man lager ulike størrelser og former. Samtidig gir økt kontroll på pust meg en større ro, og på en måte er det å spille saksofon min form for å utøve yoga. Pusten skal være rolig, jevn og med like lange innpust som utpust. Denne måten å puste på påvirker nervesystemet, kroppen og mitt sinn.  Fordi jeg spiller saksofon er jeg igjen en bedre svømmer. Og fordi jeg tar et par pusteøvelser og yogaøvelser før start, - hjelper det meg å roe nervene.  Og da presterer jeg bedre. Og når det gjelder de to andre disiplinene innenfor triathlon, sykling og løping- så gjelder det å kjenne seg selv og ha en indre ro, når man sitter alene på sykkelen og skal jobbe seg gjennom flere kilometre på landeveien helt alene. Man får positive tanker, slik at man kan løpe helt inn mot mål. Og der ute i den friske luften fylles lungene av deilig, frisk luft.

Jeg kan ikke love at du blir hverken bedre, mer lykkelig eller får en bedre tid på ironman ved hjelp av yoga. Men jeg er ganske sikker på at du vil føle deg mer vel, både i hverdagen og med deg selv, dersom du tar deg tid til disse enkle øvelsene.  Og vil du lære mer, så meld deg på et yogakurs i nærheten av der du bor.  Kanskje blir du litt raskere allikevel.

Bli en tri-yogi

 

Pia- Camilla Tømmerness bilde
ABOUT THE AUTHOR

Pia Tømmernes er en 38 år gammel dame fra Bergen.Pia jobber som musiker og saksofonist, i tillegg til at hun skriver litt for oss i Trianytt.no

Annonse

10 tips til deg som skal løpe maraton
Dersom du er en av dem som har gjennomført flere, eller skal gjennomføre din første 4...
Mandag, 18 February, 2019 - 09:10
Foto av Maratonkarusellen: fra Bergen Skogsmaraton 2018.
Maratonkarusellen er en gruppe som kun arrangerer lange løp, dette gjøres i samarbeid...
Tirsdag, 29 januar, 2019 - 10:58
Ulratri Sweeden arrangeres i år for 5 gang, og Sverige sitt første Ulratriatlon. Dett...
Torsdag, 19 juli, 2018 - 09:18
– «'Du burde prøve maraton', sa de. 'Det blir gøy', sa de.» ... hvor mange løpere har...
Fredag, 13 April, 2018 - 09:19

Annonse

Følg oss på facebook